Kako efikasno i bezbedno do belih zuba?

Doc. dr Tatjana Savić Stanković – O White Smile Flaesh lampi za beljenje zuba – Opis rada i klinički slučaj

„Samo jedan“ – XP-endo Shaper

Doc. dr Tatjana Savić-Stanković Da se kanali više ne mogu posmatrati kao jasne cilindično-valjkaste šupljine u korenu zuba, dokazuju i nove radiološke dijagnostičke metode (CBCT) koje nam prikazuju i njihovu treću dimenziju. Jasno je da se radi o nepravilnim, najčešće ovalnim prostorima sa mnoštvom nepristupačnih ulegnuća, zavoja i bočnih kanalića. Jednom rečju, delova ”nedodirljivih” za … Continue reading „Samo jedan“ – XP-endo Shaper

Izbor rotirajućih instrumenata u restauraciji zuba ispunima – 1. deo

Posebno olakšanje u preparaciji kaviteta daje InPrep® svrdlo (Slika 4). To je dijamantsko svrdlo posebnog dizajna. Naime, prelaz bočnih strana u vrh instrumenta je zaobljen što je značajno za postizanje adhezivnog tipa preparacije. Površina vrha svrdla ima zonu bez dijamatskog zrna koja je za jedan stoti deo milimetra viša od ostatka instrumenta. Time se sprečava preterano … Continue reading Izbor rotirajućih instrumenata u restauraciji zuba ispunima – 1. deo

Uslovno trajne kompozitne nadoknade

Dobro urađene privremene nadoknade pružaju osećaj sigurnosti, estetike i omogućavaju pacijentu da se polako navikava na nošenje protetskih nadoknada. Takođe, one se mogu koristiti kako bi se pacijent upoznao sa budućim izgledom definitivne protetske restauracije, bilo da su u pitanju krunice ili mostovi i olakšavaju korekcije oblika, boje i dužine zuba pre izrade definitivne nadoknade.

Umetnost u tubi kompozita

Hteli mi to da priznamo ili ne, estetika ulazi u sve pore našeg života a stomatologija nije izuzeta iz tog aspekta. U trci za boljim i kvalitetnijim materijalima za zubne ispune, takmičenje konkurencije ne prestaje. Sa jedne strane postoji težnja stomatologa da svojim pacijentima obezbedi najsavremeniji zubni ispun a sa druge strane su kompanije koje … Continue reading Umetnost u tubi kompozita

Okluzalne Edelweiss fasete „novo rešenje za stare probleme“

Primenom okluzalnih faseta, mogu se korigovati razne malokluzije i dubok zagrižaj minimalno invazivnim procedurama. Takodje, omogućavaju i rekonstrukciju okluzalnih površina zuba, koji su u većoj meri oštećeni karijesom, pri zameni većih ispuna ili kod endodontski tretiranih zuba.

Zhermack edukativni trening u Italiji

U okviru trodnevne posete, naši ljubazni domaćini organizovali su i turistički obilazak Verone, pa smo u ovom prelepom gradu mogli da uživamo u Italijanskim specijalitetima i sa kolegama iz drugih krajeva sveta (Filipini, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Slovenija, Bugarska) razmenimo iskustva o prodaji materijala.

Efekti različitih preparata za izbeljivanje na jačinu veze kompozitnog ispuna sa dentinom

Izbeljivanje zuba kao najmanje invazivna a u isto vreme najefikasnija metoda i dalje intrigira brojne istraživače koji ispituju različite aspekte kako bi se otklonile eventualne nedoumice i sumnje koje prate ovaj postupak.  

Kako i čime cementirati fasete?

Prikaz slučaja Pacijentkinja starosti 25. godina  javila se na Kliniku za Stomatološku protetiku u Beogradu sa primedbom da su joj se prednji zubi u gornjoj vilici ,,istrošili“ i bolnim senzacijama na toplo i hladno. Kliničkim pregledom utvrđeno je prisustvo direktnih kompozitnih restauracija na vestibularnim površinama gornjih centralnih i lateralnih sekutića, abradirane incizalne ivice i vestibulane površine … Continue reading Kako i čime cementirati fasete?

Polutrajne nadoknade, kada i kako?

Zbog nepredviđenih okolnosti (odlaganja u zubno tehničkoj laboratoriji, nemogućnosti pacijenta da završi započetu terapiju, nekih dodatnih interevencija u okviru preprotetske pripreme), privremene nadoknade, u nekim situacijama, moraju da funkcionišu tokom dužeg vremenskog perioda. Takođe, nekada je odlaganje u izradi definitivnih fiksnih zubnih nadoknada namerno i unapred planirano, kao što su situacije kada imamo pacijente sa … Continue reading Polutrajne nadoknade, kada i kako?