Moje ime je Ljubomir Mićić, student završne godine Stomatološkog fakulteta u Beogradu, bio sam jedan od pet izabranih studenata iz celog sveta koji je od 5.-26. septembra vodio volonterski projekat u Mozambiku ispred Svetske asocijacije studenata stomatologije(IADS).

Kroz sam projekat edukovano je 22 nastavnika i 8 prevodilaca koji će nastaviti i kontrolisati misiju na ovim lokacijama. Prilikom prvog susreta sa decom, pored upoznavanja odrađena je edukacija o oralnoj higijeni, podeljene su paste i četkice za zube koje je svako dete personalizovalo pisanjem imena ili crtanjem simbola, izrađene su stanice (mesta) za četkice za zube u okviru škole u kojima će biti odlagane četkice. U međuvremenu rešen je problem nedostatka vode.

Nakon uspešnog prvog susreta i upoznavanja sa mališanima, u drugom susretu rađena je edukacija o regulisanju navika u ishrani kroz igru i zabavu, naučena pravilna tehnika pranja ruku i odrađena terapija kod dece koja su imala potpisanu zaglasnost roditelja za bilo kakvu stomatološku intervenciju.

Dakle sama strategija bazirala se na prevenciji oralnog zdravlja, redukovanju navika u ishranu, tretman po zadobijenom poverenju dece (SDF) i saradnja sa državnim institucijama sa ciljem dobijanja podrške za nastavak projekta.

Vrlo emotivno sam doživeo prvi susret sa decom u sigurnoj kući za decu žrtve prostitucije i trgovine decom. Nakon toga susret sa klincima iz sirotišta gospođe Berte koji su nas dočekali sa cvećem i porukama dobrodošlice. Poseban utisak na mene ostavila je iskrena emocija i zahvalnost dece za jednu četkicu koju smo im poklonili. Impresionirala me takođe vera i nada za boljim životom u uslovima koji su nezamislivi za većinu ljudi na našem podneblju.

Osnovni životni uslovi kao što je voda, električna energija, hrana, o kojima većina nas ne razmišlja za ljude i decu u Mozambiku su jedina životna briga.