Dentinska preosetljivost se manifestuje jakim, oštrim bolovima koje pacijenti osećaju nakon što zub dođe u dodir sa različitim stimulansima : hladno, vrelo, kiselo i slatko. U normalnim okolnostima, dentin i zubni cement su zaštićeni od strane gleđi zuba i periodoncijuma. Ukoliko dođe do eksponiranja dentina uticajima spoljašnje sredine javlja se bol.

Razlozi za eksponiranje dentina mogu biti raznoliki : pukotine gleđi, karijes, abrazija zuba nastala kao posledica neadekvatnog načina održavanja oralne higijene, preterana konzumacija kisele hrane ili gaziranih pića, povrede, noćna škrgutanja zubima (bruksizam) i periodontalna oboljenja. U svakom slučaju, spoljašnji nadražaji dovode do promene stanja tečnosti unutar dentinskih kanalića. Hladni nadražaji dovode do skupljanja, toplo do ekspanzije tečnosti, a kiseli i slatki ukusi dovode do izlaska tečnosti iz dentiskih kanalića. Ove promene pritiska tečnosti nadražuju mehanoreceptore u zubnoj pulpi, dovodeći do stvaranja bolnih senzacija.

Iako se ranije osetljivost zuba uglavnom smatrala oboljenjem starijeg životnog doba, novija istraživanja pokazuju da je ona zapravo najprevalentnija u starosnoj grupi pacijenata od 20-30 godina. Razloge svakako treba tražiti u drugačijem tempu života, promenama u ishrani i stresu koji može dovesti do razvoja bruksizma. Čak do 30 procenata odrasle populacije u nekom trenutku svog života ima problema sa preosetljivošću zuba, što ovaj problem svrstava u jedan od najzastupljenijih u modernoj stomatologiji.

Pravilan tretman preosetljivosti zuba treba da se sastoji od tri koraka. Pre svega, identifikovati i ukloniti faktore rizika koji dovode do preosetljivosti, i obučiti pacijenta o adekvatnom režimu ishrane. Dalje, ukoliko je neophodno, promeniti pacijentove navike vezane za održavanje oralne higijene, savetovati mekane četkice i manje agresivne tehnike pranja zuba, i na kraju sprovesti de- senzitivizaciju zuba, bilo putem pasta za zube za smanjivanje osetljivosti, ili pak profesionalnom aplikacijom lokalnih desenzibi-lišućih sredstava. Sprečavanje bolne osetljivosti zuba terapijski se najčešće postiže tretiranjem ili premazivanjem eksponiranog dentina desenzibilišućim sredstvima, kako bi se zatvorili dentinski kanalići i sprečilo iritativno dejstvo nadražaja. Zubne paste koje se koriste u te svrhe koriste jedinjenja kalijum nitrata, kalcijum karbonata ili arginina, dok su sredstva za profesionalnu stomatološku upotrebu najčešće bazirana na lakovima fluorida visoke koncentracije.

Pored toga što dokazano učestvuju u prevenciji karijesa, preparati sa visokom dozom fluorida izazivaju površinsko zatvaranje dentinskih tubula. Pored toga, fluoridi ostaju vezani u površinskom sloju preko eksponiranog dentina, formirajući tanak film koji dodatno štiti mehanoreceptore pulpe od neželjenih stimulansa.

Flairesse lak za tretman preosetljivosti zuba u sebi sadrži visoku koncentraciju fluorida (22600 ppm), i xylitol, veštački zaslađivač koji ima dokazano dejstvo u redukciji bakterija koje izazivaju karijes. Ovakav sastav omogućava višestrano korišćenje ovog preparata, jer pored tretmana dentinske preosetljivosti može da se koristi i u prevenciji karijesa i remineralizaciji početnih karijesnih lezija. Dolazi u veoma praktičnim dozerima za jednokratnu upotrebu, koji sadrže dovoljnu dozu laka za tretman jednog pacijenta. Proizvodi se u dva ukusa, lubenica i menta.


Pre tretmana lakom, neophodno je ukloniti meke i čvrste naslage, kako bi se osigurao intiman kontakt preparata sa zubnim tkivima. Nakon toga, treba osigurati suvo radno polje, kako bi lak mogao konzistentno da se nanese na zube. Sasvim je dovoljno koristiti retraktor za usne ili vaterolne.Sam lak je neutralne boje i prijatnog mirisa, i lako se nanosi u ujednačenoj konzistenciji na zube. Naročitu pažnju treba pokloniti gingivalnim recesijama, mestima sa erodiranom ili napuklom gleđi, kao i ostalim mestima na kojima pacijent oseća bolne senzacije.
Jedna od velikih prednosti Flairesse laka jeste njegova visoka tolerancija i otpornost na tečnosti. Kada se osuši na zubima, Flairesse postaje rezistentan na spiranje tečnostima i pljuvačkom, osiguravajući na taj način dugotrajno i kontinuirano otpuštanje fluorida na osetljivim mestima. Kako bi se osigurao pun efekat tretmana, pacijente treba savetovati da u narednih četiri sata ne konzumiraju čvrstu hranu, da ne piju alkoholna pića, i da ne peru zube. Takođe treba upozoriti pacijente da će zubi u toku tih četiri sata poprimiti blago beličastu nijansu, što je posledica postepenog uklanjanja laka od strane pljuvačke i unetih tečnosti. Po završetku neophodnog vremena za tretman, ostaci Flairesse laka se jednostavno i lako uklanjaju jednostavnim pranjem zuba.Zbog svoje polivalentne upotrebe, u prevenciji karijesa i smanjenju osetljivosti zuba, lakoće korišćenja, i dobrih terapeutskih rezultata, lakovi sa fluoridima bi morali da postanu standardni deo inventara svake stomatološke ordinacije.

Dr Dušan Kosanović

Klinika za dečiju i preventivnu stomatologiju, Stomatološki fakultet, Univerzitet u Beogradu